Suda olası bulunabilecek petrol, deterjan ve sanayi atıkları, klor ve klor bileşiklerinin fenollerle oluşturduğu kötü tat ve kokular ile asbest atıkları, çözünmüş organik maddeler, renk değişimi suyun kullanılabilme ve içilebilme özelliği ile su kalitesini önemli ölçüde etkileyen parametrelerdir. Aktif karbon filtreler, bu tarz tehlikeleri ortadan kaldırmak ve suya arzu edilen içim lezzetini vererek, kaliteli bir su elde etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Aktif karbon üretiminde en yaygın kullanılan hammaddeler; hindistan cevizi kabuğu, odun kömürü, çam kabuğu, turba ve bir takım petrol türevleridir. Aktifleştirme işlemi, karbonun buhar kullanılarak kontrollü bir oksitlenmeye maruz bırakılması ve böylece iç yüzey alanının yüksek ölçüde gelişmiş duruma ulaşmasıdır. İç yüzey alanının 700-1500 m2/gram arasındadır.
Ayrıca kil ve benzeri maddelerin yanı sıra suya renk veren maddelerde su kalitesini olumsuz etkiler. Suyu bu olası parametrelerden arındırabilmek amacıyla granüler aktif karbonun absorbe (tutma kabiliyeti) özelliğinden faydalanılır.
Uygun yatak geçiş hızındaki tam otomatik Aktif Karbon Filtresi bahsi geçen olumsuz parametreleri sudan alırken suyun kullanılabilme özelliğine iyi yönde direkt etki ederek uzun süre aktivitesini koruyarak hizmetine devam eder.
Diğer sistemlerde olduğu gibi, periyodik geri yıkama işlemi yapılarak, filtrant maddenin doğal ömrü uzatılır ve maksimum verimde filtre edilmiş su üretmeye devam eder.